|
Sławomir Płatek
Site Admin
|
 Jak to zrobić, żeby się dobrze bawić - przewodnik
To nie jest kolejny regulamin. To jest parę słów „po ludzku”, jak korzystać z forum, żeby było fajnie. Przyjemnie i zrozumiale dla wszystkich.
- Korzystaj z opcji „zobacz nowe posty” w prawej górnej części strony. To umożliwi Ci zajrzenie do najnowszych postów, które ukazały się od Twojej ostatniej wizyty. Odkryjesz ciekawe wątki i poczujesz puls dyskusji.
- Daj się poznać jako osoba. Nie jako nick czy login, ale jako ktoś o jakiejś osobowości i jakichś poglądach. Wtedy inni dużo chętniej będą Ci odpowiadać. To proste - unikaj pozy, wystarczy rozmawiać tak, jak „w duszy gra”.
- Nie bój się wyrażać opinii. Każdy ma prawo do własnego zdania i każdy ma prawo do błędu lub niewiedzy. To jest publiczne forum, więc nikogo nie zdziwi publiczne wyrażanie prywatnego zdania. Przeciwnie. Wszyscy na to czekają. I nie martw się o „fachowość”. Rozmowa jest ważniejsza od fachowości. Rozmawiaj śmiało.
- Te same słowa na piśmie mogą nabrać zupełnie innego znaczenia, niż wypowiedziane bezpośrednio jakimś tonem głosu i z jakimś wyrazem twarzy. Możesz przez to źle zrozumieć kogoś lub zostać źle zrozumianym. Nie widzimy się, to zmienia sens słów. Postaraj się zakładać, że rozmówca miał lepsze intencje, niż się wydaje oraz wyrażaj się starannie.
- Jeśli posiadasz dział autorski - komentuj teksty innych autorów. Postaraj się pisać szczerze o swoich odczuciach po lekturze. Jeśli nie znasz się na technikach pisarskich, to i tak na pewno masz jakieś wrażenia, czy przemyślenia po lekturze. Bądź człowiekiem - odpisz czasem komuś innemu, niż sam sobie. Wtedy innym będzie łatwiej odwiedzić Twój dział autorski i odnieść się do Twoich tekstów. Łatwo zauważyć, że autorzy nie odpisujący innym są nie czytani - po liczbie wejść.
- Nie umieszczaj na raz zbyt wielu utworów. Pozwól ludziom spokojnie zapoznać się z jednym i porozmawiaj z tymi, którzy go skomentowali. Jeśli wrzucisz kilka na raz, trudno będzie je czytać, bo ludzie zapewne mają wiele rzeczy do czytania na forum.
- Proza w internecie jest czytana rzadziej. Książki sprawdzają się na papierze. W sieci krótkie utwory mają większe szanse. Nic na to nie poradzimy - tak już jest. Jeśli jednak wklejasz prozę - tym bardziej jest w Twoich rękach, czy potrafisz zachęcić ludzi do czytania. Patrz - punkty wcześniej.
- Jeśli nie masz działu autorskiego, też komentuj teksty. Autorzy czekają na Twoje spojrzenie. To przecież naturalne.
- Forum jest duże. Jeśli jesteś świeżo zarejestrowany, rozejrzyj się spokojnie. Bądź pewien, że po oswojeniu wszystko stanie się proste i będziesz doskonale się orientować, gdzie czego szukać.
- Przeczytaj regulaminy. Nie są długie, napisaliśmy je przystępnym językiem. Wiele rzeczy wyda Ci się wtedy prostszych i bardziej nas polubisz.
- Forum to nie są jacyś „oni”. Odkąd się rejestrujesz, jesteś jednym z nas. Nie ma jakichś tajemniczych grup obcych ludzi. Ty tworzysz to forum.
|
|
janina nozownik
Użytkownik
|
 Re: Jak to zrobić, żeby się dobrze bawić - przewodnik
Przeczytałam i poczułam, że napisałeś to dla mnie. Żeby mnie ośmielić. Skąd wiedziałeś,że ja w internecie dopiero zaczynam? Tak głupio mi się w życiu złożyło, że bawić mi się nie chce, ale wiem, że to minie. Musi minąć. Teraz, kiedy Was ciut poznałam, trochę mi będzie łatwiej rozmawiać z Wami. No i rozczuliła się babcia. Dzięki.
|