| Autor |
Wiadomość |
|
Michał Kalinowski
|
 o konkursie O LAUR JULIUSZA SŁOWACKIEGO - do 31.10.2009
To już i poezja jest "zawodowa" albo "amatorska"? Ciekawość, jakie jury wprowadzi kryteria podziału, bo niestety nie ma tego w regulaminie, a wielka szkoda. Proponuję takie: 1) pisze i publikuje przynajmniej od 10 lat w ogólnopolskich periodykach poetyckich, 1) wydał(a) przynajmniej trzy tomiki poetyckie w wydawnictwach o zasięgu ogólnopolskim, 2) należy do przynajmniej jednego stowarzyszenia twórców (SPP, ZLP, inne) 4) głównym źródłem utrzymania onego(ej) jest pisanie poezji (trzeba załączyć PITy z ostatnich 3 lat). Tylko jedno, czwarte kryterium sprawi, że odkąd Miłosz nie żyje, w kategorii "zawodowcy" będą mogli rywalizować Szymborska z Różewiczem : ) No, może jeszcze Zagajewski : )
|
| 24 paź 2009 22:25 |
|
 |
|
Tadeusz Józef Haftaniuk
|
 Re: o konkursie O LAUR JULIUSZA SŁOWACKIEGO - do 31.10.2009
Sporo sarkazmu w Twoich słowach.Ja mimo wszystko, wysłałem swoją propozycję.Choćby i z tego względu, że następny tego rodzaju jubileusz dopiero za sto lat.
|
| 02 lis 2009 17:32 |
|
 |
|
dorota ryst
Site Admin
Dołączył(a): 07 paź 2008 10:54 Posty: 2472 Lokalizacja: warszawa
|
jako, że spełniam 3 pierwsze 'wymogi', na wszelki wypadek nie wysłałam nic... jakoś wizja ewentualnego otrzymania medalu mnie przeraziła ;) już nie mówiąc o tym, że po Gombrowiczu jakoś trudno coś o Słowackim równie trafnego powiedzieć;)))
|
| 02 lis 2009 18:09 |
|
 |
|
Michał Kalinowski
|
dorota ryst napisał(a): jakoś wizja ewentualnego otrzymania medalu mnie przeraziła ;)
Nie chcesz zostać uroczyście udekorowana medalem? : ) No cóż, może to i sarkazm, ale wynikający tylko z dobrej woli i szczerej troski. Bo przecież na tym piękno konkursu poetyckiego polega, że każdy ma tylko godło i nic więcej: znany, mniej znany, młody, stary, kobieta, mężczyzna. Ta równość szans jest piękna. Na przykład konkursy na granty naukowe nie są anomimowe i daleko im do tej czystości reguł. Nie wiem, czy poezji zrobiłoby dorze podzielenie na dwie kategorie (może to zły przykład, ale boks kiepsko na tym wyszedł). A swoją drogą, organizatorzy konkursu zgotowali sobie niezłą bryndzę, bo nie wiem, jak poradzą sobie z podzieleniem nadesłanych prac na "amatorskie" i "zawodowe". Jakie wprowadzą kryteria? W ogóle, gdyby potraktować regulaminy konkursów poetyckich jako swoistą dyscyplinę konkursową, to ten regulamin nie jest najlepszy. No, ale to już czyste krytykanctwo : )
|
| 03 lis 2009 10:50 |
|
 |
|
dorota ryst
Site Admin
|
jakoś mam wrażenie, że z medalem mi "nie do piersi" ;)))
a tak serio - wydaje mi się, że organizatorzy (nie chcę, oczywiście,wypowiadać się w ich imieniu, to tylko moja interpretacja) dzieląc na "zawodowców' i 'amatorów' mieli na myśli przynależność do ZLP i SPP - proszę spojrzeć, że w przeróżnych konkursach literackich pojawia się zastrzeżenie, że nie mogą w nich brać udziału autorzy należący do tych 2 związków. zresztą podobny podział jest np. w konkursach fotograficznych
|
| 03 lis 2009 11:02 |
|
 |
|
Michał Kalinowski
|
: )))
|
| 03 lis 2009 11:08 |
|
 |
|
Tadeusz Haftaniuk
Użytkownik
|
Czy ktoś wie gdzie można przeczytać nagrodzone prace?
|
| 19 lis 2009 17:05 |
|
 |
|
dorota ryst
Site Admin
|
nie wiem, znalazłam tylko protokół...
Przedstawiamy protokół z posiedzenia Jury Turnieju Jednego Wiersza o Laur Juliusza Słowackiego:
Jury w składzie:
- prof. dr hab. Krzysztof Biliński - przewodniczący - Wanda Ziembicka-Has - Ewa Ferenc-Szydełko
Członkowie Jury do oceny dostali łącznie 127 wierszy, zgłoszonych do Turnieju w dwóch kategoriach: zawodowcy – 14 utworów. amatorzy – 113 utworów.
Werdykt Jury:
Kategoria zawodowcy:
- nagroda główna – medal im. Juliusza Słowackiego - Dawid Jung “Poemat o mówieniu prawdy”.
- wyróżnienie – nagroda Telewizji Polskiej Wrocław – Gabriel Leonard Kamiński “Z Juliuszem nocna rozmowa”.
Kategoria amatorzy:
- nagroda główna – decyzją Jury przyznano dwie równorzędne I nagrody w wysokości 500 zł każda: Artur Jabłoński “Minotaur” Tomasz Kowalczyk “Drewno”
- wyróżnienia: 1.nagroda Marszałka Województwa Dolnośląskiego – Bożena Blansjaar “Słowacki” 2. nagroda Prezydenta Miasta Wrocławia – Justyna Nawrocka “Do ciebie panie chciałam napisać tego dnia e – maila” 3. nagroda “Polska Gazeta Wrocławska” – Agnieszka Dyrcz “Całkiem ludzki dramat” 4. nagroda “Wrocławskiej Gazety Wyborczej” – Malwina Biel ”Bicie serca” 5.nagroda IX LO im. Juliusza Słowackiego – Maurycy Witkowiak "Praska rapsodia” 6. nagroda prywatna redaktor Wandy Ziembickiej-Has z Telewizji Polskiej Wrocław – Marcin Wilemski “Śmierć Kordiana”
|
| 19 lis 2009 17:13 |
|
 |
|
Maurycy Witkowiak
Użytkownik
Dołączył(a): 17 wrz 2009 20:48 Posty: 68 Lokalizacja: Poznań/Podolany
|
Tak ciekawostka o "Praskiej rapsodii". Wysłałem wiersz do konkursu. Po jakimś czasie telefon, że wyróżnienie, cukierki, ciasteczka etc.
Po tygodniu kolejny telefon. Pan, mówiący niewyraźnie i mętnie(jakby był na mocnym rauszu), który nie raczył się przedstawić, a tytułował się profesorem, powiedział, że cyt "ktoś życzliwy z pewnego portalu pisarskiego wykrył mój wiersz w czeluściach internetu napisał maila do komisji z uprzejmą prośbą o pozbawienie Pana wyróżnienia". Facet rozłączył się, a mi została refleksja na temat cudownej literackiej braci.
Do dzisiaj nie wiem, czy owo wyróżnienie otrzymałem, czy też nie, ale mniejsza z tym.
|
| 20 mar 2010 21:50 |
|
 |
|
dorota ryst
Site Admin
|
tia... w środowisku poetyckim, jak wszędzie, 'ludzie są różne'... a z drugiej strony patrząc - w regulaminie stoi jak byk (sprawdziłam, cytuję) "11.Na konkurs można zgłosić wyłącznie wiersz, który nie był uprzednio nagradzany ani publikowany w jakiejkolwiek postaci." rodzi się więc pytanie - co jest bardziej nie w porządku - donos czy nieprzestrzeganie regulaminu... a, żeby nie było - nie bronię tu nikogo ani nie oskarżam - pokazuję tylko różne aspekty sprawy
| 20 mar 2010 22:40 |
|
 |
|
Maurycy Witkowiak
Użytkownik
Dołączył(a): 17 wrz 2009 20:48 Posty: 68 Lokalizacja: Poznań/Podolany
|
Tak, to prawda, że tak jest w regulaminie, po prostu czlowiek był młody i głupi i parę latek temu wrzucał różności na portalach, a potem o tym zapominał, pamiętam, że sam wpisywałem w wyszukiwarce i nigdzie go nie było. Ale cóż. Tropiciele byli widocznie dokładniejsi. Najbardziej zaskoczyła mnie forma i ten "procentowy" głos w słuchawce.
|
| 21 mar 2010 02:45 |
|
 |
|
Michał Kalinowski
|
No proszę, tylko 14 profesjonalistów i aż 113 amatorów. Z tego wychodzi, że profesjonaliści mają lepiej! Z drugiej strony - wolałbym solidne 500 złotych niż jakiś medal.
Dosyć śmieszna historia. Na Twoim miejscu napisałbym do jury pismo, domagając się oficjalnego stanowiska i oficjalnego pozbawienia wyróżnienia, a także interpretacji słowa "opublikować". Z tym publikowaniem to jest chyba sprawa nie do końca jasna, czy publikacja w internecie jest publikacją w pełnym sensie. Ciekawe, czy ustawy to regulują precyzyjnie. Ta cała historia jest niezłym materiałem na rozprawę sądową - komiczną i groteskową, ale na poważnie. A swoją drogą - Dorota ma rację.
(ps. czy można prosić o przywrócenie koloru zielonego?)
|
| 21 mar 2010 11:48 |
|
 |
|
Sławomir Płatek
Site Admin
|
kartagina musi być zielona?
| 21 mar 2010 11:55 |
|
 |
|
dorota ryst
Site Admin
|
wygląda na to, że naprawdę nie znam się na kolorach... przecież szanowni użytkownicy mają kolor, który jest z pogranicza zieleni... po niemiecku to się nazywa 'feldgrau'...
| 21 mar 2010 12:17 |
|
 |
|
Michał Kalinowski
|
Raczej znasz się na kolorach, ale tamten poprzedni kolor, obecnie kolor Anity Wiśniewskiej, był bardziej zielony, taki zwykły zielony. Z racji wykształcenia i urody w zielony bardzo mi pasuje : ) Dlaczego Kartagina? Może, tak, każdy wpis będę kończył prośbą o zielony kolor :)
|
| 21 mar 2010 12:50 |
|
 |
|
Sławomir Płatek
Site Admin
|
no bo już drugi czy trzeci raz piszesz :)
| 21 mar 2010 12:55 |
|
 |
|
dorota ryst
Site Admin
|
Anicie przysługuje kolor 'bardziejzielony' z racji przynależności do grupy 'niepełnoletnich'... jak to w przyrodzie - młode jest zielone, potem świeżość koloru traci ;)
| 21 mar 2010 13:04 |
|
|