Teraz jest 10 wrz 2010 06:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Gdyński turniej jednego wiersza w kawiarni "Strych" 
Autor Wiadomość
Site Admin

Post Gdyński turniej jednego wiersza w kawiarni "Strych"
Listopad 2008
Konkurs odbywał się w kawiarni "Strych". Bodajże siódma edycja. Z zalet - że odbywa się w ogóle. Konkurs jak konkurs. Z około trzydziestu tekstów, mniej więcej sześć - siedem było wartościowych, z czego pięć dostało nagrody. Czyli szanse wygranej raczej duże.
Z wad - fatalna wentylacja. Dziesięciu palących poetów zamieniło Strych w komorę gazową. Kilku autorów było nawalonych już przed rozpoczęciem. W trakcie zgrupowali się w pobliżu ubikacji wrzeszcząc do siebie i pijąc dalej. Ja rozumiem, że to impreza, ale po prostu przekroczyli kilka granic.
Nagłośnienie fatalne. Mikrofon wyłączał się po kilka razy podczas czytania wierszy - podobno wadliwy od dawna, ale czemu nikt go nie wymieni na sprawny?
Kawiarnia jest nieprzygotowana na więcej, niż trzydziestu gości. Reszta stała przy kiblach lub siedziała na schodach.
Jury obradowało godzinę (zapowiadali kwadrans). Część ludzi wyszła. To za długo chyba, zwłaszcza, że konkurs rozpoczął się z opóźnieniem 40 minut.
Pula nagród 1000 zł. Dwa pierwsze miejsca, jedno trzecie, dwa wyróżnienia (z czego jedno moje za wiersz "miasteczko"). Nagrodzone utwory ukażą się w dwumiesięczniku "Autograf", ale nikt nie wie kiedy.

Warto? Warto, ale dobrze jest wziąć pod uwagę to co powyżej.

28 lis 2008 14:47
Zobacz profil Wyślij e-mail WWW
Użytkownik

Post Re: Gdyński przegląd "Połowy Poetyckie"
to ile za wyróżnienie?

28 lis 2008 20:36
Zobacz profil Wyślij e-mail
Site Admin

Post Re: Gdyński przegląd "Połowy Poetyckie"
100 zł.

29 lis 2008 01:48
Site Admin

Post Re: Gdyński turniej jednego wiersza w kawiarni "Strych"
Potwierdza się reguła, że skład jury decyduje o klasie konkursu. Tym razem (10 marca 2009) jury było mocno nijakie i zawaliło na całej linii. To naturalnie nie przekreśla całego konkursu. Następnym razem będzie inne jury i inne wyniki.

Trochę lepiej działał mikrofon. Jednak atmosfera podczas konkursów i wieczorów poetyckich stopniowo coraz bardziej przypomina balangę podczas której jeden - dwóch nawiedzonych pieprzą coś do mikrofonu, a reszta stara się tym nie przejmować. Panowie Organizatorzy - co innego "atmosfera kawiarniana" a co innego bajzel i pijacka impreza. Moim zdaniem rzeczy wychylają się kategorycznie za mocno w kierunku rozpierduchy a nie spotkania z poetami.

11 mar 2009 19:05
Site Admin

fuj

11 mar 2009 19:14
Zobacz profil Wyślij e-mail
Site Admin

no to po paru imprezach mam wrażenie, że wszystko zależy od okoliczności. bywa całkiem znośnie i całkiem nieznośnie. wygrywają raz teksty wartościowe, a innym razem raczej przypadkowe. ludzi jest raz dziesięciu, innym razem trzydziestu.

może być lepiej albo gorzej, ale nie jest tak, że nie warto bywać. lepsze to, niż nic. a czasem dużo lepsze.

15 lis 2009 19:16
A częstotliwość jest regularna, czy po prostu co jakiś czas podawany jest termin następnego turnieju?

15 lis 2009 20:21
Site Admin

ta druga opcja

15 lis 2009 20:23
Site Admin

Szczerze?
jak znajdę wiersze, które dziś wygrały, wkleję je tu. wkleję też dwa, które:
1. nie wygrały
2. nie zostały zaliczone przez jury do "dostrzeżonych".

myślę, że bez żadnych komentarzy będzie można ocenić decyzje jury. bo jury też coś pokazuje swoimi decyzjami. nie jest instancją ostateczną.

jestem chyba definitywnie rozczarowany tym turniejem.

20 lis 2009 00:06
Przechodziłem wczoraj tamtędy, ale nie wstąpiłem jednak ( miałem takie luźne założenie )

Z ciekawością przeczytałbym ocenione/nagrodzone/nienagrodzone

20 lis 2009 11:30
Site Admin

niestety nie znalazłem stron z ich publikacją, żeby wkleić link. z pamięci nie wrzucę. jedno wyróżnienie było niezłe, poza tym odsiano bez śladu i wieści 3-4 bardzo dobre wiersze, nagrodzono średnie lub słabe. myślałem, że pojawią się w sieci (jest taki brukowiec gazeta świętojańska, który czasem publikuje teksty z tych konkursów). ale nie pojawiły się. trudno, zaręczam, mała strata.

chodzą też słuchy, że jury oskarżane o kumoterstwo specjalnie stara się nagradzać osoby mniej znane. trochę rozumiem obawy itd, ale jednak to nie plotki z lokalnych tabloidów powinny decydować o tym, jakich twórców i jakie teksty nagradzać. co to za tłumaczenie, że nie może ciągle wygrywać Maciek Kotłowski. jeśli ciągle jest najlepszy to owszem może wygrywać i powinien wygrywać. i tyle. są inne sposoby na wypromowanie obiecujących, choć słabiej piszących poetów, niż dawanie niezasłużonych nagród. ale to tak w odniesieniu do plotek, a plotek nie sprawdziłem, więc nie wiem co jest motywem jury.

fakt, były edycje, w których wyniki były naprawdę sprawiedliwe. szkoda, że to nie jest regułą.

05 sty 2010 17:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 11 ]